Word lid Bestel gratis

Longpunt Roosendaal 8 juni 2017: Energiemanagement: Hoe verdeel je je energie?

Wie gunt zichzelf herstelmomenten? Wat heb je nodig om echt te herstellen? En is dat voor iedereen hetzelfde of zijn er individuele verschillen? Dat waren de vragen waarmee Suzanne Vromans, werkzaam als ergotherapeut bij revalidatiecentrum Revant in Breda, haar presentatie bij Longpunt Roosendaal begon. 

Uit de reacties uit de zaal bleek dat herstel na inspanning niet voor iedereen op dezelfde wijze gebeurt. Maar een rondje langs de bezoekers leverde al meteen een paar bruikbare tips op die wel voor veel mensen gelden:

  • Op tijd stoppen met bezigheden, dat wil zeggen: stoppen op een moment dat je je nog okay voelt en niet doorgaan met een klus totdat je niet meer verder kunt.
  • Niet meer profiteren van goede dagen en dit moeten bekopen met een slechte dag daarna, omdat je in je enthousiasme te veel hooi op je vork hebt genomen.

Maar het kan ook zijn dat je, uit angst voor klachten, juist te weinig doet. Het gevolg kan zijn dat je minder gaat vragen van je lichaam dan nodig is om in conditie te blijven. Op lange termijn heeft dat consequenties voor je conditie: die sukkelt  langzaam maar zeker achteruit.  Nog een valkuil: een partner die alles van je overneemt, waardoor je zelf veel te passief wordt. Ook dat is slecht voor je conditie.

Wat kan een ergotherapeut nu voor je betekenen als je moeite hebt met je energie-verdeling? Suzanne werkt zelf binnen het revalidatiecentrum, maar ook binnen de 1e lijn zijn ergotherapeuten werkzaam. Je vindt ze bijvoorbeeld bij een gezondheidscentrum of in groepspraktijken. Tijdens een kennismakingsgesprek bepaal je samen wat de belangrijkste problemen zijn bij dagelijkse activiteiten. Zo’n gesprek kan ook bij je thuis plaatsvinden. Dat is vaak handig omdat de therapeut dan meteen kan zien waar je thuis tegenaan loopt.

De ergotherapeut helpt je om positieve ervaringen op te doen door bij tal van dagelijkse handelingen te oefenen het ANDERS te doen. Bijvoorbeeld bij wassen/douchen of aankleden, maar ook vrije tijd. Ook kan de ergotherapeut helpen bij aanpassingen van de leefomgeving. Zo kun je uitzoeken waarmee jij je accu weer kunt opladen.

Handig om te weten:

  • 10 uur Ergotherapie valt binnen het basispakket van alle zorgverzekeringen
  • Vanaf 1 januari 2012 heb je hiervoor bij de meeste verzekeringen geen verwijsbrief meer nodig. Kijk op je eigen polis of dit ook voor jouw verzekering geldt en informeer bij twijfel vooraf bij je verzekering
  • Kijk op https://ergotherapie.nl/zoek-een-ergotherapeut